
Trăim într-un mediu în care ideile interacționează permanent și creativitatea oamenilor este încurajată din ce în ce mai intens. De la o simplă idee, care pare a fi banală la început, adesea iau naștere afaceri inedite cu un imens potențial de dezvoltare.
Absolut orice creat de om este, în esența sa, rezultatul unui proces de creație intelectuală a acestuia. Corect ar fi, în acest sens, să fie protejat, pentru a recunoaște o creație unică și individuală în sine.
Acest lucru poate fi ușor obținut prin înregistrarea mărcii comerciale. Marca reprezintă un element principal în strategia companiilor, având rolul de a diferenția produsele şi serviciile unei companii de cele ale concurenţilor. Important este și factorul economic prin capacitatea de a păstra și atrage noi clienți. Pe de o parte, ea ajută deţinătorul mărcii să-şi comercializeze şi să-şi promoveze produsele, iar pe de altă parte, marca ajută consumatorii să facă alegerea corectă în privința calității produselor care poartă această marcă.
Printre beneficiile înregistrării mărcii comerciale pot fi enumerate:
- Denotă profesionalism, conferă afacerii tale stabilitate și transmite încredere publicului-țintă: dacă tu îți iai serios activitatea, ceilalți vor face la fel;
- Eviți confuziile cu concurenții. O marcă protejată înseamnă o diferențiere și evidențiere a unicității produselor oferite;
- Obții siguranța că activitatea ta se desfășoară în condițiile legislației în vigoare. Astfel, contribui la dezvoltarea unei pieți eficiente și funcționale;
- Protejezi investițiile și profiturile ce vin odată cu dezvoltarea afacerii;
- Eviți contrafacerea mărfii și concurența neloială;
- Protecția consumatorului contra riscului de confuzie privind originea și calitatea produselor sau serviciilor;
- Produsele sau serviciile au valoare comercială mai înaltă, facilitând implicit comercializarea și păstrarea piețelor de desfacere;
- Obții control deplin asupra mărcii tale;
Marca reprezintă un instrument de promovare şi marketing. Antreprenorul îşi promovează marca, iar marca atrage după sine produsele. Odată cu dezvoltarea și creșterea afacerii, marca comercială devine asociată cu calitatea produselor, iar investiţiile în marcă care, în esența lor, sunt investiţii în produs, cresc nivelul de încredere în rândul consumatorilor. Este extrem de importantă conştientizarea asigurării protecţiei produsului pe care şi-l propune spre promovare.
În Republica Moldova, organul responsabil de promovarea și realizarea activităților în domeniul protecției juridice a proprietății intelectuale este Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI). Aceasta gestionează obiectele de proprietate industrială precum mărcile, desenele și modelele industriale ș.a. Cererea de înregistrare a mărcii poate fi depusă direct la oficiu, ori în alte cazuri prin intermediul unui reprezentant împuternicit printr-o procură.
Putem afirma că înregistrarea mărcii comerciale imediat după înființarea companiei previne cheltuirea unor sume importante pentru păstrarea numelui comercial sau pierderea acestuia. În același timp, prin investirea unei sume relativ mici pentru înregistrarea comercială se asigură protejarea companiei contra persoanelor cu rea intenție.