
În perioada actuală, Social-Media are un impact vizibil asupra strategiilor de marketing și PR, care implementate cu succes, își datorizează genialitatea tocmai acestor instrumente online ce transmit mesajul direct către publicul țintă potrivit.
Multitudinea de utilizatori ai internetului pot deveni, targetat, potențialii clienți ai unei companii, doar folosind corect și strategic canalele de socializare. Pe lângă rețelele sociale ca Facebook, Twitter, Instagram, blogurile de asemenea sunt un instrument persuasiv de modelare sau remoelare a unui brand, inclusiv o metodă de creștere a vânzărilor.
În procesul de construcție a unui brand, potențialii consumatori ar trebui să înțeleagă și să simtă produsul sau serviciul primit. Astfel, în acest context avem blogurile scrise și cele video, mai nou vlogurile – o combinație perfectă de creativitate, de focusare pe publicul țintă potrivit, conținut relevant, informații interesante și atractive.
Clientul este captivat printr-o formă subtilă, neagresivă, fără a fi silit la vreo acțiune; dar să recunoaștem, ceea ce ne este drag și ce ne pică la suflet, nu poate fi ignorat. Un mesaj bine formulat prin intermediul cuvintelor potrivite în contexte potrivite, prin imagini reprezentative, vor deveni o parte din brand – argumentul forte pentru consumator.
Blogging-ul e o componentă a marketingului strategic. Realizat calitativ, acesta pas cu pas, negrăbit și nesilit în niciun mod, va ajunge cu succes la scopul propus – vizibilitate, vânzări, clienți fidelizați și notorietate.
Mulți afaceriști din Moldova ar fi sceptici la o astfel de abordare, din cauza faptului că blogurile sunt un instrument cu rezultate de lungă durată, și nicidecum imediate la care ar spera unele companii.
Noi suntem adepții unei „altfel” de abordări!
Pe lângă metodele tradiționale de marketing, solicitate de la agențiile de publicitate în mod obișnuit, noi cu tot dinadinsul credem că Social-Media este un medicament eficace oricăror companii.
Consumatorii de astăzi sunt foarte și foarte deștepți! Ei nu-și doresc doar produsul sau serviciul în forma sa brută, ci își mai doresc să-l perceapă. Clienții potențiali nu vor doar argumente „tehnice” pentru a se lăsa convinși, aceștia vor să simtă emoția din spatele produsului, să cunoască persoanele care au lucrat asupra lui, să le afle personalitatea și motivația ce îi ghidează în procesul de creație.
De aceea, în orice scop propus precum: informarea consumatorilor, loializarea acestora sau sporirea vânzărilor; credința și entuziasmul în companie și în produsele proprii, vor fi simțite și apreciate de către oameni prin intermediul sincerității cuvintelor, textelor utilizate; din imagini, sunete, melodii, care comunică cel mai bine despre identitatea companiei, oferind posibilitatea de a crea o interacțiune cu publicul și de a dezvolta în continuare compania în baza feedback-ului colectat.
Brand Media Group