
Ne-am obișnuit cu ideea că dacă îți dorești să devii un specialist bun într-un domeniu, trebuie să depui multă muncă, maximă stăruință și, pe lângă toate, să mai ai și capacități înnăscute. Acest fapt ne demonstrează exemplele de viață ale multor persoane de succes, care au investit în sine nopți nedormite, zeci sau chiar sute de cărți, articole, investigații și experiențe personale. Ca să crești trebuie să muncești zilnic asupra ta. Mii de citate ne vorbesc despre asta și nu în ultimul rând companiile, care doresc să angajeze doar profesioniști cu studii, cunoștințe și experiență.
După cum s-au putut mulți convinge, diploma studiilor superioare este rareori solicitată în procesul de angajare sau chiar deloc, reducându-i-se importanța. Dar cum rămâne totuși cu relevanța studiilor universitare? în special cu multitudinea de posibilități de studiere precum coachingurile, sesiunile de training oferite de diverse organizații, companii, cu scop de inițiere într-un domeniu într-o perioadă scurtă de timp.
Totuși, chiar dacă o diplomă nu garantează cunoștințe, anii de facultate oferă, în schimb, experiența maturității, a unei noi etape din viață, care te învață să devii „om”, să soluționezi singur problemele, conflictele și totodată să ieși din zona de confort. Universitatea e acel loc care te transformă ca personalitate, datorită interacțiunilor cu ceilalți, datorită spiritului de inițiativă și a dorinței de a fi diferit, mai bun decât ceilalți. Prin concurență se conturează individualitatea și puterea caracterului. O facultate e mai mult experiența de viață și cea profesională pe care o acumulezi anual, în mod obligatoriu, în baza curriculei.
În perioada studenției obții abilități de muncă datorită implicărilor în diverse activități, organizații de voluntariat, ca mai apoi prin intermediul sesiunilor de training, coachinguri să-ți dezvolți baza teoretică și practică deja formată.
Programul universitar al R. Moldova are cu siguranță multe lacune, în special la capitolul cursuri irelevante profesiilor studiate, ceea ce mulți o văd ca o pierdere de timp. În schimb, cel puțin toate aceste informații contribuie la dezvoltrarea culturii generale și a capacităților mintale ale studenților, deoarece nu există informații de prisos sau inutile.
Anii de studenție pot fi foarte frumoși, dacă sunt petrecuți corect. Prin implicarea în diverse proiecte de voluntariat, organizații neguvernamentale ce au ca scop dezvoltarea personală și profesională a membrilor, acestea adițional sporesc cunoștințele, contribuie la mărirea cercului de cunoscuți și prieteni, favorizând viața socială și diversificând rutina cotidiană.
Studiile superioare ar trebui să fie o bază bine însușită, o temelie puternică în baza căreia pot fi create cariere de succes, inclusiv cu investiții adăugătoare ca: sesiunile de training a diverselor programe, coachingurile profesionale. De fapt, completându-se, acestea creează acel specialist bun în căutarea căruia sunt toate companiile.
Din moment ce există doar o singură componentă, doar universitate sau doar un curs de instruire într-un anumit domeniu, calitatea muncii și a cunoștințelor niciodată nu va fi satisfăcătoare pentru un angajator ce are ca scop dezvoltarea companiei sale.
Cu siguranță, coachingurile sau sesiunile de training sunt o metodă rapidă de studiere, însă acest instrument oferă doar o informare vagă despre un domeniu complex ca exemplu marketingul, Relațiile Publice, business-ul. Pentru o aprofundare în esența lucrurilor, până în cele mai mici detalii, care tocmai acestea fac adesea diferența, este obligatorie dezvoltarea continuă ca specialist, ca personalitate inclusiv. O cunoaștere superficială a lucrurilor va da dovadă de neprofesionalism și necalificare în domeniu, consecințele fiind măsurate în baza rezultatelor obținute de angajat în parte și de companie, în ansamblu.
Brand Media Group