
Mesaje împotriva fumatului, împotriva violenței în familie, față de femei, copii, animale. Spoturi, panouri publicitare prin oraș, la TV, radio, magazine, acestea sunt tocmai campanii sociale de educare a spiritului civic, prin influențarea comportamentelor.
Cu ajutorul acestor instrumente de comunicare se urmărește promovarea unor valori într-o societate: toleranța, responsabilitatea, încurajându-se, totodată, și actele de caritate, pentru a menține integritatea unei societăți.
Oamenii sunt sensibili la emoții, de aceea campaniile comerciale bazate pe apelul emoțional vând cel mai bine, deoarece emoțiile conduc spre acțiuni și fapte, pe când argumentele raționale mai lasă loc de concluzii, întrebări sau îndoieli.
Piața publicitară este saturată de produse și branduri care încearcă să se promoveze ori prin obișnuitele reclame tradiționale la TV, radio, bannere, afișe; sau mai nou prin Social-Media și Digital Marketing.
Și pentru că produse sunt multe, iar consumatorul e pus în fața multitudinilor de alegeri, mesajele fac apel la emoții și situații, inclusiv la cele negative, dramatice cu scopul exact de a convinge. La fel se întâmplă și în cazul campaniilor sociale care reflectă problemele unei țări, societăți. Adesea în spatele acestora stau companii care, de fapt, își dezvoltă brandul, promovândul cu ajutorul responsabilității și grijii stârnite în campaniile sociale.
Care este, de fapt, hotarul între o campanie socială și una comercială?
În cazul în care o campanie socială este realizată doar cu scopul de a promova și vinde un produs, aceasta este deja o campanie de manipulare subtilă în masă, cu ajutorul problemelor și suferințelor unei societăți, ce bate în punctele vulnerabile.
O campanie socială poate contribui la imaginea unei companii sau agenții de publicitate prin influențarea laturii afective a personalității oamenilor, prezentând în lumină un oarecare brand, dar, mai întîi de toate, aceasta poate salva vieți, schimba mentalități, obiceiuri; conducând spre o viață mai bună pentru o majoritate.
Publicitatea socială nu are limite în ale creativității și poate provoca discuții prin emoțiile declanșate.
Promovarea actelor de caritate necesită o abordare mai complexă decât a produselor chiar, deoarece aceasta este responsabilă de schimbarea comportamentelor oamenilor. Un mesaj clar formulat cu implicare emoțională profundă, crește rata de percepție a publicului. Inclusiv implicarea emoțiilor și sentimentelor negative în mesajele transmise în campanii, abordează situațiile din alt punct de vedere, demonstrând consecințele unor atitudini din societate, reușând mai rapid să declanșeze efectele propuse, adesea așteptate din partea unui grup țintă de oameni.
Brand Media Group