
În lumea business-ului în care activează sute și mii de companii în fiecare domeniu, e mai complicat să te diferențiezi de mulțime, construind un brand notoriu care va genera profit fiind de succes.
În afară de multitudinea de lucruri pe care trebuie să le realizezi în calea spre atingerea scopului, sunt câteva elemente-cheie care stau la baza credibilității și notorietății pe piață: brandul, identitatea vizuală și logoul.
Aparent, acestea par a fi niște variabile obișnuite dintr-un tablou vag, deoarece puțini dintre cei care nu au tangență cu domeniul Marketing, Comunicare, PR, le vor cunoaște diferența și esența.
Faptul cum percepem o companie se datorează felului în care aceasta își exprimă personalitatea brandului, adică cum percep consumatorii în mintea lor identitatea unei companii.
De la lansarea unei companii și înregistrarea ca marcă, până la definirea în totalitate a brandului este o cale lungă de parcurs, delimitată în mai mulți pași.
Suntem conștienți cu toții că foarte des culorile, formele sau simbolurile pot exprima mult mai multe decât cuvintele, datorită influenței asupra subconștientului nostru. Acestea sunt capabile să ne sugestioneze emoții.
Precum cuvintele utilizate în contexte greșite pot influența sensurile, ideile și părerile celor din jur, la fel de importante sunt și formele, nuanțele, fonturile, imaginile folosite la crearea unui brand, care în mod obligatoriu, trebuie să corespundă valorilor, conceptului brandului; comunicând în unanimitate despre filosofia acestuia.
Și astfel, stilistica vizuală conturează imaginea, deoarece accesând un site neatractiv, clientul nu va mai dori să se reîntoarcă pe acesta, respectiv stirbindu-se din puterea atracției clienților.
Diferențierea de concurenți brandul o face cel mai bine! Toate produsele, serviciile, obiectele, activitățile și acțiunile, după legile brandingului, trebuie să corespundă acelorași caracteristici: logou, cărți de vizită, broșuri, pliante, plicuri; desingul interior, exterior; care vorbesc de la sine despre notorietatea unei companii în domeniul său.
Crearea unui brand „puternic cu adevărat” necesită implicare, muncă, stăruință și suflet, neapărat! Consumatorii deja fac altfel diferența. Aceștia își doresc să cunoască istoria și emoția din spatele produsului sau a serviciului oferit, ceva diferit ce ar reuși să-i convingă și să le obțină încrederea.
Eroul brandului – Logoul!
Fascinație, entuziasm, simpatie, dragoste, putere, încredere, toleranță sau chiar durere, dezgust, sumbritate – o gamă asbolut de variată de emoții ce se contopesc în cel mai reprezentativ simbol grafic ce reflectă întreaga ființă a brandului unei companii.
Un logou reușit poate fi un generator de clienți și invers, deoarece reprezintă primul contact cu potențialul client, iar imaginea companiei, instituției, produsului, serviciului este percepută senzorial și emoțial, impulsionând persoana să acționeze, adică să cumpere.
Brand Media Group