
Majoritatea companiilor prezente pe rețelele de socializare își măresc audiența prin diferite metode oferite de Social Media și mai exact prin targetarea corectă a publicului țintă, prin conținutul relevant și calitativ sau sponsorizarea postărilor. În strategiile de marketing online, majoritatea business-urilor au conturi pe Facebook, Twiter, Instagram, Linkedin, Vkontakte etc, pentru că sunt un canal de comunicare și promovare cu costuri reduse. În acest sens, potențialul consumator poate fi influențat să acționeze prin imbolduri subtile, care generează creșterea vânzărilor, vizibilității și notorietății brandului.
De la o vreme, concursurile, în special, pe Facebook au devenit extrem de populare, motiv pentru care este evidenta și rapida eficacitate în atragerea publicului. Gestionate corect, acestea pot fi și o intrare strategică pe o nișă nouă de piață, deoarece sunt foarte ușor asimilate și bine primite.
Începând cu 2013 de când Facebook a oferit posibilitatea de a organiza concursuri chiar în postările paginilor, companiile au prins ideea ușoarelor căi de promovare, organizându-le uneori în exces, ceea ce poate deveni, la un moment dat, plictisitor pentru public, lucrând în dezavantajul acestuia.
Organizarea corectă a concursurilor presupune respectarea anumitor reguli pentru a atinge scopul propus:
- Scopul concursului și obiectivele acestuia;
- Publicul țintă abordat;
- Premiul relevant brandului care poate fi oferit câștigătorului;
- Regulile de bază notate de Facebook;
Printre obiectivele setate la organizarea concursurilor pot fi:
- Vizibilitatea brandului prin intermediul like & share;
- Acumularea unui număr mare de like-uri;
- Interacțiunea și implicarea activă a publicului prin crearea conținutului textual și grafic relevant;
- Menținerea activă a fanilor paginii prin organizarea repetată a diferitor promoții cu premii mici, obișnuite și îndrăgite deja de fani;
- Creșterea bazei de date cu e-mailuri, prin formularele externe, dar modeste de înregistrare în concurs;
Nu întotdeauna sunt respectate regulile obișnuite ale concursurilor, mai ales cele de pe Facebook, ci sunt adesea o goană oarbă după like-uri, într-un target eterogen și irelevant. Un alt moment ce determină abordarea incorectă sunt regulamentele kilometrice sau prea complicate de realizat, ceea ce demotivează publicul să mai participe în concurs. Cu cât mai simple și accesibile vor fi condițiile, dar interesante, audiența se va implica, recomandând și cunoștințelor.
Nerespectarea regulamentului însăși de companii duce la lipsa de credibilitate! Prin selectarea netransparentă a câștigătorului, ignorarea perioadelor indicate sau oferirea unui alt premiu în locul celui promis, imaginea brandului este influențată în mod negativ.